Zorg voor het juiste licht

We zijn er ons misschien niet altijd bewust van, maar verlichting is erg belangrijk voor de mens. Ons lichaam reageert op het licht. Onze biologische klok is er niet voor niets. Via onze ogen onderscheiden we daglicht en avondlicht. Daar baseren wij ons ritme op en we passen ons ook automatisch aan de zomer en winter aan. We weten wanneer het ochtend en wanneer het avond is. Die overgang van licht naar donker beïnvloedt onze lichamelijke processen. Daarnaast heeft licht ook heel erg veel invloed op onze gemoedstoestand.

 

Wat licht met je doet

Licht kan gigantisch veel dingen met je doen. Het kan je activeren of juist rustiger maken. Je kunt er moe van worden en het kan je concentratie verbeteren. Door licht kun je tevens een mysterieuze en spannende emotie creëren, maar ook een hele veilige en betrouwbare. Je ziet ook vaak dat veel gebouwen en steden zijn verlicht met speciale terreinverlichting. Zo ziet het er allemaal wat toegankelijker uit. Licht zorgt tevens dat er een aantal processen in ons lichaam in gang worden gezet. In de ochtend en middag bevat het buitenlicht meer een blauwe kleur en in de avond een wat rode kleur. Dit zorgt ervoor dat je in de ochtend meer cortisol aanmaakt en in de avond meer melatonine. Coristol is het hormoon dat ervoor zorgt dat je energie krijgt en je concentratie beter wordt. Melatonine is juist hetgeen dat ervoor zorgt dat je rustiger en meer moe wordt. Als je binnenzit heb je natuurlijk minder daglicht dat je in je opneemt. Voor een bedrijf is het dan ook belangrijk om het juiste kunstlicht te laten installeren. Licht dat de medewerkers alert en geconcentreerd maakt. Dat verhoogt immers de productiviteit. Het opstellen van een lichtplan is dan ook zeker de moeite waard. Neem eens een kijkje op fagerhult.com voor meer informatie.

 

Daglicht en kunstlicht

Daglicht en kunstlicht moeten elkaar versterken. Vaak heb je in een ruimte aan het raam veel daglicht en elders in de ruimte niet. Dit moet je dus compenseren door kunstlicht. Je doet er verstandig aan om dit op de juiste manier in te delen. Aan de kanten van de ramen heb je natuurlijk minder kunstlicht nodig dan aan de andere kant van het raam. Hier moet je dus goed over nadenken. Het bespaart je tevens flink wat energie en dus ook weer geld!

Leuk? post