Voortreffelijke kunst in het Van Abbemuseum

Eindhoven heeft een rijk aanbod voor haar inwoners, maar ook bezoekers van deze charmante stad. Niet alleen de sfeer van de aangename straten, de vele winkels, de design architectuur en de vriendelijkheid van de Eindhovenaren zijn te ervaren, ook op cultuurhistorisch gebied is er veel te beleven. Een mooi voorbeeld van kunst en cultuur is te vinden in het Van Abbemuseum.

Moderne en hedendaagse kunst

Eindhoven is altijd een stad geweest met veel affiniteit met kunst, getuige het Van Abbemuseum. De oprichter en sigarenfabrikant Henri van Abbe was een gepassioneerde liefhebber van moderne kunst. Inmiddels herbergt het van Abbemuseum rond de 3000 kunststukken, waaronder werken van El Lissitzky, Braque, Chagall, Mondriaan, Picasso en Kandinsky. Die zijn inmiddels aangevuld met vele naoorlogse kunstenaars als Mik, Mattys en Bustamante. Het museum heeft altijd de focus gehad op zowel nationale als internationale moderne en hedendaagse kunst. Zodoende zijn het Kubisme, De Stijl en het Expressionisme stijlen die terug te vinden zijn in het Van Abbemuseum. Tegenwoordig is ook installatiekunst en videokunst te vinden.

Befaamd

De collectie van het museum bevat ook zeer bekende werken van Kokoschka en Broodthaers. Het museum aan de Dommel nabij de villa’s wordt opgesierd door een kunstwerk van Rodin. Het museum is opgedeeld in twee delen: een oud deel uit 1936 en het nieuwe deel, dat bijgebouwd is in 2003 omdat het museum sterk gegroeid was. Het gebouw, met een uitermate goede natuurlijke lichtvoorziening, is inmiddels een rijksmonument. Met een auditorium voor lezingen, een bioscoop, een omvangrijke bibliotheek, vele zalen, een restaurant en enkele multimedia mogelijkheden is het museum volledig ingesteld op zowel leken in de hedendaagse kunst, als experts op het gebied van deze kunststroming. Tijdelijke tentoonstellingen zijn het vermaarde EindhovenIstanbul en Utopie en Werkelijkheid. Daarnaast zijn er jaarlijks rond de drie tijdelijke tentoonstellingen.

Bezoeken van het Van Abbemuseum.

Het museum is per openbaar vervoer prima bereikbaar. Echter is het omwille van de eigen vrijheid in tijdsbepaling met eigen vervoer te reizen. Zeker indien Eindhoven een onderdeel is van een dagjestrip, is reizen per auto prettig. Parkeren in Eindhoven hoeft geen zorgen meer op te leveren. Met het Q-Park dichtbij is er een uitermate betrouwbare parkeerplek voorhanden die het bezoeken van één van de hoogtepunten van Eindhoven mogelijk maakt. Het Q-park van Stadhuisplein of Heuvel liggen het dichtst bij het museum. Zo is het mogelijk probleemloos de auto te parkeren in Eindhoven en te genieten van de culturele pracht die de stad te bieden heeft.

Leuk? post