Vergrijzing in Nederland

In Nederland is sprake van vergrijzing. De komende jaren komen er steeds meer ouderen bij. Het aantal 65-plussers zal naar schatting de komende 30 jaar bijna verdubbelen. Ook dubbele vergrijzing zit eraan te komen. Bij dubbele vergrijzing hebben we het over het aantal mensen van 80 jaar en ouder. Er komen dus steeds meer ouderen bij en er zijn juist minder kinderen, jongeren en volwassenen.

 

Problematisch


Deze vergrijzing is een probleem, aangezien er zo minder werkende mensen zijn die de sociale lasten, zoals gezondheidszorg, kunnen dragen. De toename van het aantal ouderen stijgt juist. Hierdoor is er ook steeds meer vraag naar zorg. Van de 65-plussers heeft 70 procent een chronische ziekte. Regelmatig wordt gezien dat ouderen meer dan één chronische ziekte hebben. Het zorgvolume stijgt zo met ongeveer 4 procent per jaar. Aangezien het aantal werkende mensen dus afneemt, wordt de zorgdruk steeds hoger. Hier moet de komende jaren een oplossing voor worden gevonden.Eenzaamheid onder ouderen

Niet alleen de zorgvraag neemt toe als er sprake is van vergrijzing, ook het aantal eenzame mensen neemt toe. Veel ouderen zijn namelijk eenzaam. De cijfers hiervan zijn schokkend. Bijna een kwart van alle 55-plussers in ons land voelt zich eenzaam. Van deze groep heeft ongeveer 1 op de 5 ouderen maar een keer in de maand een sociaal contact. Dit zijn natuurlijk schokkende cijfers waar echt iets aan moet worden gedaan. Aangezien de vergrijzing ook steeds meer toeneemt, is straks het overgrote deel van de bevolking eenzaam.

Oplossingen

Maar eenzaamheid onder ouderen oplossen? Begin eerst bij je eigen familie en vrienden. Zijn er eenzame ouderen in je omgeving? Ga hier dan regelmatig even langs voor een kopje koffie. Iedereen is druk, maar je kan altijd wel een half uurtje of uurtje in de week vrijmaken om iemand blij te maken. Voor jou is dit een uurtje van je week, voor een eenzame oudere kan dit de hele week goedmaken. Als je een stapje verder wil gaan, kun je je ook aanmelden als vrijwilliger bij bijvoorbeeld het Nationaal Ouderenfonds.

Leuk? post

Plaats een reactie