Een veiliger gevoel dankzij verlichting

Of je nou in een fijne buurt of juist in een minder veilige buurt woont, het is belangrijk dat je over straat kunt met een veilig gevoel. Daarom is het inzetten van verlichting in buurten erg belangrijk om bewoners een gevoel van veiligheid te geven. Licht wordt geassocieerd met veiligheid, donker met gevaar. Je kan op verschillende manieren een veilig gevoel creëren met behulp van verlichting in de buurt waarin je woont.

Straatverlichting en doelgerichte verlichting
Goede verlichting is een doeltreffende manier om een wijk aantrekkelijk en veiliger te maken. Op het moment dat er voldoende verlichting is, wordt een omgeving veiliger. Straatverlichting is erg belangrijk. Het is een van de soorten verlichting die meehelpt aan het creëren van een veilige omgeving voor mensen. Het zorgt voor sfeer en gezelligheid. Ook kan straatverlichting zorgen voor een goede verkeersstroom. Je kunt het verkeer sturen met behulp van verlichting op de juiste plek. Door bepaalde plekken te verlichten, zoals gevels, huizen en struiken, wordt de buitenruimte duidelijker en daardoor veiliger. Het zorgt ervoor dat we de ruimte makkelijker overzien en een idee krijgen van de vorm en grootte. Op deze manier durf je sneller naar buiten in het donker en lopen er meer mensen buiten rond, wat voor een groter gevoel van veiligheid zorgt. Dit verkleint namelijk het risico op criminaliteit. Alle verlichting op openbare plekken wordt geregeld door bedrijven die hier professionele verlichtingssystemen voor ontwikkelen en verkopen.

Criminaliteit voorkomen
Een donkere en schemerige omgeving wordt met de juiste verlichting uitnodigend en aantrekkelijk. Voor inbrekers en hangjongeren zijn donkere en schemerige plekjes in een buurt juist ideaal. Daarom is een lamp die vanzelf aanspringt bij beweging handig als je rondom je huis of in de buurt een donkere en schemerige plek hebt. Op het moment dat hier iemand loopt of staat, springt er automatisch verlichting aan, wat inbrekers en vervelende jongeren wegjaagt. Op deze manier heb je een veiliger gevoel in je eigen huis.

Waarom zijn mensen bang in het donker?
Maar waar komt het vandaan dat mensen zich onveilig voelen in het donker? Bang zijn in het donker is meestal in de vroege jeugd ontstaan en aangeleerd. Dit is ontstaan door fantasie. Het komt bijna nooit voor dat deze angst op volwassen leeftijd ontstaat. Bang zijn in het donker is een diepgewortelde oerangst van de mens. Wanneer je door het donker slecht ziet en dus gevaar niet kan zien aankomen, ben je in het donker aan meer gevaar blootgesteld dan bij daglicht. Hier komt deze angst vandaan.

Leuk? post

Plaats een reactie