Op zaterdag werken

Het komt vaak voor dat werknemers op zaterdag moeten werken. Denk bijvoorbeeld aan een baan als verkoopmedewerker, beveiliger of als serveerster. Het is echter zo dat niet iedereen graag op zaterdag werkt en wilt liever het weekend vrij zijn. In sommige gevallen kan een werkgever van je verlangen dat je op jouw vrije zaterdag komt werken. Ben je dan verplicht om te werken? En hangen hier nog bepaalde voorwaarden aan?

Zaterdagwerk in de wet

Volgens de wet is het niet verboden om gewoon te werken op zaterdag, weker op zaterdag wordt zelfs gelijkgesteld aan werken op een doordeweekse dag. Echter houdt dit niet in dat er geen extra rechten gelden bij het werken op zaterdag. Veel CAO’s geven bijvoorbeeld een toeslag voor het werken op zaterdag. Je krijgt dan bijvoorbeeld 175 procent van je normale uurloon. Check je CAO of contact dus grondig als je moet gaan werken op zaterdag. Heb je recht op een toeslag? Controleer dan of je deze ook echt krijgt.

Werken op zaterdag verplicht?

Verplicht zijn om op zaterdag te werken verschild per situatie. Het kan voorkomen dat jouw contract zegt dat werken op zaterdag kan worden gevraagd of soms zelfs opgedragen. Wanneer dit niet in je contract staat en je werkt normaliter alleen op doordeweekse dagen of je hebt duidelijke afspraken met je werkgever gemaakt kan er niet zomaar van je geëist worden op zaterdag te werken.

De overwerkvergoeding

Indien jij buiten je afgesproken aantal uren gaat werken, dan kun je dus recht hebben op een vergoeding of toeslag. Er is dus geen sprake van een overwerkvergoeding als je eerst een paar uur overwerkt en dit de dag erna compenseert door eerder weg te gaan.

De toeslagen bedragen:

  • +100% op zon- en feestdagen tussen 0 en 24 uur;
  • +75% op zaterdag tussen 0 en 24 uur;
  • +75% op maandag of de dag na een feestdag tussen 0 en 6 uur;
  • +50% op dinsdag tot en met vrijdag tussen 0 en 6 uur;
  • +50% op maandag tot en met vrijdag tussen 20 en 24 uur;
  • +25% op maandag tot en met vrijdag tussen 6 en 20 uur.

Check je contract dus altijd goed en neem bij twijfel gewoon contact op met de vakbond.

Leuk? post