Het is voor niemand leuk om te horen dat zijn of haar scriptie is afgekeurd. Veel studenten wier scriptie is afgekeurd hebben er juist veel moeite in gestopt, en die moeite is niet beloond. Er kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Het is belangrijk om te achterhalen wat de redenen kunnen zijn. Informeer dan ook goed bij je begeleider waarom je niet geslaagd bent voor je scriptie. Ligt het aan de taalfouten? Gebruik je veel herhaling? Zijn de zinnen te wollig geformuleerd? Zijn er inhoudelijke zaken die niet goed zijn of ontbreken? Vraag door als je denkt dat je meer informatie nodig hebt. Je begeleider dient een concreet en compleet antwoord te geven, zodat je handvaten krijgt om je scriptie wel succesvol af te ronden. Luister goed naar wat er gezegd wordt en treed niet in het defensief.
Zodra je weet waar de knelpunten zitten, kun je aan de slag met de verkregen informatie. De laatste loodjes wegen het zwaarst, dus je moet jezelf motiveren om het tot een goed einde te volbrengen. Ga geconcentreerd en serieus aan de slag en hou het einddoel voor ogen: het behalen van een diploma waar je trots op kunt zijn en dat jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroot.
Wanneer je de feedback hebt verwerkt, kun je de scriptie of de delen van de scriptie die meer aandacht behoefden nog eens voorleggen aan iemand die verstand heeft van taal of aan je begeleider. Het komt weleens voor dat je dan alsnog enkele aan- en opmerkingen krijgt. Dat geeft niet, het gaat erom dat je scriptie naar het gewenste niveau wordt getild. Plaats de laatste puntjes op de i, lever het in en wacht het resultaat af.
Waar het uiteindelijk om gaat is dat je niet in paniek raakt, je hoofd koel houdt en je niet laat ontmoedigen. De aanhouder wint!