Moeders Informeren Moeders

Heb je net een kindje en voel je je soms nog wat onzeker? Zit je boordevol vragen maar weet je niet aan wie je ze moet stellen? Of ben je alleen en heb je af en toe behoefte aan bevestiging of een complimentje? Dan is er nu een programma voor je waarbij je als nieuwe moeder wordt gekoppelt aan een ervaren moeder. Dit programma heet Moeders Informeren Moeders (MIM).

Wat houdt het in?
Moeders Informeren Moeders is bedoeld voor moeders die bijvoorbeeld voor het eerst moeder zijn of net gescheiden zijn en zich alleen onzeker voelen. De ervaren moeder gaat een keer in de maand op bezoek bij de beginnende moeder om haar te begeleiden. Dit programma duurt ongeveer anderhalf jaar, je hebt voornamelijk in de eerste twee levensjaren van je kindje zoveel vragen. Het is per situatie en wensen verschillend op welke manier er wordt begeleid. Met de ervaren moeder deel en bespreek je alledaagse ervaringen en vragen. Als je je bijvoorbeeld erg onzeker voelt over de opvoeding of als je vol met vragen zit, is de ervaren moeder er om je te ondersteunen, om je tips te geven, om je vragen te beantwoorden en om je een luisterend oor te bieden. Als je net bent gescheiden of net in Nederland bent komen wonen, is het ook erg fijn om een steuntje in de rug te hebben en om regelmatig een complimentje te krijgen over het moederschap.

Tienermoeders
Ook voor tienermoeders is dit een ideaal programma. Als je het televisieprogramma ‘Vier handen op eén buik’ hebt gezien, snap je wat dit programma precies inhoudt. In dit tv-programma gaan bekende moeders een zwangere tienermoeder die het niet op orde heeft begeleiden. Het is heel goed dat de tienermoeders wat terugkoppeling krijgen van ervaren moeders. Ook is dit een goedkopere en plezierigere oplossing dan het bieden van professionele hulp om jonge moeders het juiste pad op te brengen. Niet alleen op het gebied van opvoeden worden de beginnende moeders begeleidt, ook op sociaal vlak is er ondersteuning. De ervaren moeder kan de beginnende moeder meenemen naar een speelgroep waar ook andere beginnende moeders zijn. Op deze manier kun je als onervaren moeder andere moeders leren kennen, wat erg handig is. Zo kunnen ook weer ervaringen worden uitgewisseld en vergroot je je sociaal netwerk. Zeker als je bijvoorbeeld net in Nederland bent komen wonen, is dit erg fijn.

Het is gebleken dat dit programma goede effecten laat zien bij onervaren moeders. Het werkt enorm goed voor de bevordering van de zelfredzaamheid en het vergroot het zelfvertrouwen van beginnende moeders. Ze krijgen een betere grip op hun kindje. Ook verbetert het de participatie van beginnende moeders. Na anderhalf jaar wordt er toegewerkt naar de afsluiting van het programma; namelijk naar een zelfverzekerde moeder die weet waar ze naartoe kan gaan met haar vragen en die heeft geleerd dat bijna alles zelf op te lossen is.

Leuk? post

Plaats een reactie