Zijn kantoorpanden de oplossing voor het woningtekort?

Leegstand van kantoor- en winkelpanden en een tekort aan woningen. Het zijn tegenstrijdige berichten die steeds vaker het nieuws halen. Met de komst van de vluchtelingen is de woningnood nog hoger geworden als dat het al was en dat leidt tot frustratie. De toename van bedrijven die online samenwerken waardoor ze hun kantoren verlaten en treurige aanblik van lege winkelpanden zijn daarentegen een groot probleem voor elke binnenstad. Uit onderzoek van NVM Business is nu gebleken dat het probleem van de leegstand wellicht de oplossing is waar iedereen op zat te wachten.

Gerecyclede gebouwen

Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar het oplossen van beide problemen, maar dat de problemen elkaar wellicht op kunnen heffen is nu zeker. Het onderzoek van NVM Business makelaars geeft vertrouwen dat het ombouwen van kantoorpanden in bijvoorbeeld huurappartementen het woningtekort terug kan dringen. Het is een goed alternatief voor nieuwbouw, wat naast veel geld en tijd ook een hoop waardevolle grond kost. De grond die niet wordt gebruikt doordat de gebouwen die erop staan leeg zijn, kan beter opnieuw gebruikt worden. Aangezien het slopen van de gebouwen te duur is, is het ombouwen een goedkoper alternatief.

Voorbeelden uit de praktijk

Er zijn al succesvolle voorbeelden uit de praktijk te vinden en die zijn dan ook uitgebreid onderzocht door de NVM. Zo is er bijvoorbeeld een oud Shell-kantoor omgebouwd tot appartementen in Den Haag en de Neudeflat in Utrecht bestaat tegenwoordig ook uit appartementen. Volgens het rapport van de NVM is het ombouwen in geen gevallen hetzelfde en moet er voor de nieuwe bestemming goed gekeken worden naar de functies van het gebouw. Er kunnen naast woningen, namelijk ook gezondheidscentra of hotels van worden gemaakt. Ook die voorbeelden zijn al in de praktijk te vinden.

Doelgroep

Vooral de kantoorpanden die nu leeg staan in het centrum van de stad zijn ideaal voor de doelgroep die volgens de makelaars vaak vergeten wordt: de jongeren die werken. Zij vallen vaak tussen wal en schip aangezien een studentenkamer niet meer aansluit op de behoeften en een huurappartement vaak te duur is.

Leuk? post