Hoe verloopt een echtscheidingstraject?

De meeste mensen die gaan scheiden hebben geen idee hoe dit traject eruit komt te zien. Dit proces kan in zes verschillende fases worden verdeeld. Scheidingsadviseur Meesters in Mediation vertelt u in dit artikel er meer over.

De kennismaking

Met een intakegesprek wordt kennis gemaakt met de scheidingsadviseur. Deze vertelt in dit gesprek tevens wat er allemaal gedaan moet worden, wat hij van beide partijen verwacht en wat de kosten hiervan zijn. De totstandkoming van de kosten kunnen variëren. De ene adviseur werkt met een uurtarief en de andere met een vast bedrag. Het is belangrijk hier goed naar te informeren.

Inventarisatie

Wanneer de beslissing is genomen dat jullie een scheidingsadviseur inschakelen voor de echtscheiding, start de volgende fase van het traject. Dit is de inventarisatie, waarin de adviseur vele vragen stelt en verschillende documenten wil inzien. Dit is allemaal nodig om de scheiding soepel te kunnen laten verlopen. De hoeveelheid informatie die nodig is, is afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Analyse en advies

Aan de hand van de vergaarde informatie, gaat de adviseur aan de slag. De informatie wordt geanalyseerd en aan de hand daarvan wordt een gepast advies gegeven. Dit advies moet ervoor zorgen dat beide partners tevreden zijn over de uitkomst. Dit advies wordt besproken, waarbij er rekening gehouden wordt eventuele persoonlijke wensen. Daarnaast houdt de adviseur tevens de wetgeving in de gaten.

De rechtbank

Als beide partners akkoord zijn gegaan met het advies, kan alles op papier gezet worden en tevens worden ondertekend. Deze papieren worden doorgestuurd naar de advocaat, welke ze vervolgens doorstuurt naar de rechtbank. Wanneer het niet om een huwelijk gaat, worden deze stukken naar de notaris gestuurd.

Inschrijving in de gemeentelijke registers

Vervolgens wordt er afgewacht op de uitspraak van de rechtbank. Zodra de beschikking is opgesteld, is de scheiding nog niet officieel rond. Deze is pas rond zodra de scheiding is ingeschreven in de gemeentelijke registers.

Nazorg

Sommige scheidingsadviseurs stoppen al na deze fase. Er zijn echter ook adviseurs die nog doen aan nazorg. Zij helpen de beide partners nog met zaken als het aanvragen van toeslagen, heffingskortingen en het versturen van enkele mails of brieven naar belangrijke instanties zoals de verzekering.

Leuk? post

Plaats een reactie