Emigreren naar het buitenland.

U bent verliefd geworden op een bepaald land. Steeds vaker bekruipt u het gevoel dat dit uw thuisland moet worden. Samen met uw gezin beslist u dat emigreren de enige oplossing is. Maar pas op voor de roze bril! Emigratie naar het Buitenland kan een romantische droom zijn, maar ook uw ergste nachtmerrie. Bezint eer u begint.

 

Emigreren: Waar begint u aan?

U weet het zeker! U wilt verhuizen naar het land van uw dromen. Veel mensen dromen van een nieuw leven in het buitenland. Het gevoel van onvrede in eigen land kan divers zijn maar de meest voorkomende redenen om te emigreren zijn:

 • Verliefd op een bepaald land.
  Betere werkgelegenheid/kans om zelfstandig te starten.
  Het klimaat.
  De vrijheid/natuur
  Weglopen van schulden in eigen land

Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen te bedenken. Zo heeft iedere emigrant wel een eigen reden, of meerdere redenen. Weglopen van schulden alleen zal sowieso zorgen voor een deksel op de neus. Tenslotte is het tegenwoordig voor schuldeisers niet moeilijk meer om een schuldenaar te vinden.

Pas op voor de de Roze Bril! Ook in het nieuwe thuisland zullen er regels zijn die gevolgd dienen te worden. Men moet er evengoed belastingen betalen, zorgen voor werk en een goed staatsburger zijn. Het is daarnaast niet zo evident om zomaar te vertrekken. Lees uzelf goed in, bezoek verschillende fora, maak contact met mensen die u al zijn voorgegaan en probeer eens voor langere tijd in het vermeende nieuwe thuisland te verblijven.

Emigreren: De taal leren

Naar welk land u ook wilt verhuizen, er is niets zo belangrijk als de taal. Soms kan men wel terecht met Engels of een andere vreemde taal, maar om beter te integreren en begrepen te worden, zou u toch best de taal van het desbetreffende land beginnen te leren. Zorg voor een goede basis. Niemand verwacht van u, als Buitenlander, dat u de zakelijke taal vloeiend spreekt en/of begrijpt. Maar een goede basis maakt het al veel makkelijker om zaken te vragen, bespreken en regelen.

Er zijn heel wat taalcursussen te vinden via het internet die u een goede basis kunnen bieden. Ook zijn er klassikale lessen in verschillende talen. Het is maar net waar u zich het meest prettig bij voelt. Een ding is zeker, zonder een basis van de nieuwe taal, zult u niet snel serieus genomen worden.

U bent zeker van uw emigratie

U bent helemaal zeker van uw emigratie plannen? Dan kunt u stilaan ervaringen gaan lezen van mensen die dezelfde stap genomen hebben. Hier zijn veel forums over te vinden, maar via het internet vindt u ook vaak informatie in de vorm van Blogs waar u ervaringen kunt lezen. Vergeet ook zeker niet de ambassade van het desbetreffende land om u de regels en het stappenplan van emigratie te vragen. Zo heeft u voor bepaalde landen een visum nodig, voor andere landen een hele reeks aan papieren en een blad “goed gedrag en zeden” en voor andere landen is er enkel een meldingsplicht. Dit laatste geldt voor een aantal EU aangesloten landen.
Zorgt u er in ieder geval voor dat u hier duidelijk van op de hoogte bent zodat u later niet voor, onaangename, verrassingen komt te staan.

Ik ben zeker van mij emigratie, wat nu?

Wanneer u na al deze stappen, neem hier zeker de tijd voor, volledig zeker bent van uw plan om te emigreren naar het buitenland, ga dan kijken wat er in uw thuisland nog gedaan moet worden. Ook dit kunnen verschillende zaken zijn.

 • Het verkopen van uw huidige woning/verhuren van uw huidige woning/opzeggen van huur.
  Het vinden van een nieuwe woning in uw nieuwe thuisland.
  Opzeggen van abonnementen zoals internet, gas, elektro ect.
  Vervoer regelen voor uw inboedel en andere spullen.
  Bankrekeningen opzeggen of aan de bank uw nieuwe buitenlandse adres mededelen.
  ect.

Natuurlijk dient u ook uw omgeving op de hoogte te brengen. Sommige mensen zullen heel blij zijn voor u, anderen zullen negatief reageren. Dit is normaal. Zij zijn bezorgd of zij geloven niet in het slagen van uw plannen. Probeer dit als iets positief te zien en benader hen niet boos. Soms kunnen zij zelfs nog zaken aanhalen waar u niet direct bij nagedacht heeft.

Al bij al is emigreren een mooie reis, een weg naar uw droom. Indien u zeker bent en u er samen voor wenst te gaan.

Leuk? post