Bezienswaardigheden in Maastricht

MaastrichtWat Maastricht zo bijzonder maakt is dat het vlakbij de twee buurlanden in het zuiden en oosten ligt. Binnen no time ben je in Duitsland en ook ben je in een aantal minuten bij onze zuiderburen in België te vinden. Dat maakt het ook voor veel toeristen van onze twee buurlanden, maar ook onze eigen landgenoten aantrekkelijk om Maastricht te bezoeken. Er zijn een aantal must-sees in Maastricht die je echt een keer moet bezoeken. Je kan op verschillende mogelijkheden de stad bereiken, met de trein, de bus of met de auto. Er zijn genoeg parkeergarages in Maastricht bijvoorbeeld de O.L. Vrouweparking, Plein 1992, Mosae Forum, Entre Deux of Vrijthof die zich in de binnenstad van Maastricht bevinden.

De Helpoort

Als je veel van cultuur houdt, dan ben je in Maastricht aan het goede adres. De Helpoort is ‘s Nederlands oudste stadspoort. Deze is in 1229 geplaatst en heeft de tand des tijds flink doorstaan. Het was onderdeel van de vesting rondom Maastricht om belagers van de stad buiten de deur te houden.

Vrijthof

Midden in Maastricht heb je het gezellige Vrijthof, het meest bekende plein van Maastricht waar je kan genieten van de verschillende restaurants die daar gevestigd zijn. Wanneer het mooi weer is kan je gezellig op het terras zitten. Daarnaast worden regelmatig concerten van André Rieu gegeven die in Maastricht geboren en getogen is.

Basiliek van Sint Servaas en Sint Janskerk

Naast de Vrijthof staat ook meteen de Basiliek van Sint Servaas. Deze imposante basiliek is gebouwd op het graf van Sint Servaas. Hij was de eerste bisschop van Maastricht. Het was niet altijd een basiliek, maar sinds 1985 heeft de paus Johannes Paulus II de naam basiliek verkregen. Aan de buitenkant ziet het bouwwerk er al imposant uit, maar het is zeker een aanrader om ook een rondleiding te volgen door de rest van de basiliek. Naast de basiliek staat de Sint Janskerk die erg opvalt door haar rode buitenkant, ook hier is een rondleiding mogelijk en kan je via de trappen uitkomen in de toren om een mooi overzicht van Maastricht en omstreken te zien.

Museum en kunst

Maastricht heeft een enorm rijke historie en is een van de oudste steden van Nederland. Vroeger had het al een hele bijzondere ligging en was het voor reizigers een tussenstop om door te reizen naar de omliggende landen. Ook het museum ligt aan het Vrijthof die te vinden is in het voormalige Spaanse Gouvernement. In dit museum ligt een vooral een hele grote kunstcollectie voor de mensen die graag kunstexposities bezoeken.

 

Een ander museum die ligt aan de oevers van de Maas en direct opvalt door zijn kegelvormige toren is het Bonnefantenmuseum. Dit museum is vernoemd is naar het Bonnefantenklooster die zich bevindt in de binnenstad van Maastricht. Ook hier kunnen mensen die graag van kunst houden een kijkje wagen. Hier is wat oudere kunst te vinden uit de West-Europese kunstnijverheid en sculpturen uit de middeleeuwen, de Italiaanse schilderkunst en er is ook wat moderne kunst te bewonderen.

Winkelen in Maastricht

Wanneer je door Maastricht trekt voor andere redenen is het ook een aanrader om te winkelen in de binnenstad. Er zijn een aantal enorm bekende couturiers zoals Edgar Vos, Christiaan Lagerwaard en Addy van de Krommenacker. Daarnaast vind je ook de grote modemerken zoals de H&M, Zara, de Bijenkorf en nog vele andere modehuizen.

Leuk? post