Amerikaanse wetenschappers hebben geconcludeerd dat een overvolle en strakke agenda niet goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Laat ze in de zomermaanden lekker zelfstandig en vrij spelen.
Vrij spel belangrijk
Ouders plannen al voordat de zomervakantie begint allerlei activiteiten in voor hun kroost: paardrijkamp, bijles, tennis, leren blind typen of pretparken. Stel je voor dat je kind zich gaat vervelen? Dit is niet de oplossingen, menen psychologen en neurowetenschappers van de Universiteit van Colorado Boulder. Kinderen lekker laten ravotten met leeftijdsgenootjes, buiten spelen, zelf in boeken lezen of spelletjes spelen is heel erg belangrijk voor een goede ontwikkeling van het kind. Voor het onderzoek hebben de wetenschappers zeventig kinderen van zes jaar gevolgd en ondervraagd. De resultaten van het onderzoek zijn te vinden in het vakblad Frontiers in Psychology.
Doelen stellen
Wat blijkt? Kinderen die geen volgeplande agenda hebben en in hun vrije tijd zelf kunnen spelen zijn beter in staat om zelf spontaal doelen te stellen én te behalen. Zij bereiken een hoger level van controle in de hersenen, wat de executieve functie wordt genoemd. Deze functie is van groot belang, omdat het kinderen vooruit helpt in dagelijkse dingen. Denk hierbij aan de mate van flexibiliteit en het in staat zijn om zich aan te passen van de ene activiteit naar de andere. Ook blijkt dat deze kinderen veel meer zelfcontrole hebben en niet zo vaak oncontroleerbaar overstuur raken of hun zin willen doordrijven. Ze zullen uit zichzelf doelen voorop stellen.
Geen volwassenen
De onderzoekers zouden graag zien dat kinderen vrijer kunnen spelen en geen gestructureerde planning hebben. Professor in psychologie Peter Gray sluit zich hier al langer bij aan en vindt dat er zelfs ook geen volwassenen bij het vrije spel mogen zijn. Laat kinderen fantaseren en creatief zijn. Dat stimuleert de ontwikkeling van hun inlevingsvermogen wat ze nodig hebben in hun verdere leven.