5 redenen om te virtualiseren

Virtualisatie is één van de grootste ontwikkelingen op ICT gebied van de afgelopen jaren. Waar je vroeger slecht één besturingssysteem op één server kon zetten, kun je nu met behulp van virtualisatie meerdere besturingssystemen op één server draaien. Virtualisatie houdt kort in dat er meerdere besturingssystemen op één server kunnen draaien. Je bent dus niet langer verplicht om aparte hardware voor elke server installatie aan te schaffen. Dat neemt heel veel voordelen met zich mee.

In dit artikel komen de 5 belangrijkste voordelen van virtualisatie naar voren.

1. Goede investering

De gemiddelde server gaat ongeveer 5 jaar meer. Hoe meer fysieke servers je in huis hebt, hoe hoger de eventuele vervangingskosten zijn. Het scheelt namelijk veel geld als je slechts één server hoeft te vervangen, in plaats van vijf.

2. Besparen op energieverbruik

Veel aparte servers staat gelijk aan veel energieverbruik. Een server van 300 Watt kost op jaarbasis al snel 600 euro. Met een server van 600 Watt is dit al 1200 euro per jaar. Dat loopt al snel hoog op qua kosten als je vijf of zes servers hebt.

3. Servers overzetten

Het is veel lastiger om een fysieke server over te zetten dan een virtuele server. De virtuele server kun je relatief gemakkelijk overzetten op nieuwe hardware. Dit is bij een fysieke server veel lastiger, tijdrovender en duurder.

4. Storingen voorkomen

Met een virtuele server heb je veel minder kans op een storing. Mocht je toch een storing hebben, dan is het veel gemakkelijker om deze op te lossen dan bij een fysieke server. De setup van een virtuele server staat er zelfs om bekend betrouwbaarder te zijn dan die van meerdere fysieke servers.

5. Virtueel testen

Testen gaat veel gemakkelijker met virtualisatie. Stel dat je een update hebt van een belangrijke software en je wilt deze vanavond nog installeren, dan hoop je natuurlijk dat de update goed verloopt, anders kun je morgen niet werken. Met een meerdere fysieke servers zijn dit soort updates altijd spannend, maar bij virtuele servers is dit veel beter geregeld. Bij een virtuele server maakt de systeembeheerder eerst een ‘snapshot’, voordat hij de update uitvoert. Dit is een soort fotokopie van de staat van de virtuele server op dat moment. Als de update onverhoopt toch mislukt, dan kun je met de snapshot snel terugkeren naar de vorige instellingen.

Wil je graag meer weten over virtualisatie en of dit een oplossing is voor jouw organisatie? Neem dan snel contact op met Ritchie Solutions!

Leuk? post