Totstandkoming van staal

Staal is een materiaal wat veel wordt gebruikt. Maar hoe wordt dit precies gemaakt? Het woord hoogovens komt er vaak bij voor maar wat is dit dan?

Totstandkoming van staal

Voor het maken van staal moeten er een aantal processen doorlopen worden.circular-837510_640 Allereerst wordt er van erts, ruwijzer gemaakt. Bij de eerste behandeling zorgt ervoor dat de steenkool poreuzeer wordt. De steenkool doorloopt hiervoor een proces wat vergassing heet, het materiaal wat hier uit komt wordt kooks genoemd. Door dit proces wordt de steenkool klaar gemaakt om in hoogovens gestopt te worden. Voordat de hoogovens in gebruik worden genomen volgt het voorbakken van fijne ijzererts blokken tot kleine blokjes. Deze blokjes worden vaak sinter en pellets genoemd. Deze worden samen met kooks gesmolten in de hoogoven op 1500 graden Celsius.

 

Na deze processen heb je ruwijzer. Koolstof wordt als het ware uit vloeibaar ijzer gebrand met zuurstof. Tijdens dit proces kan de temperatuur oplopen tot 2000 graden Celcius. Na deze processen wordt de ruwstaal met verschillende walsen steeds dunner gemaakt zodat er uiteindelijk mee gewerkt kan worden. Maar voordat er mee gewerkt kan worden komt er nog een dun laagje metaal overheen wat de staal tegen roest beschermt.

Machine bewerking

Zodra staal bij de klanten is aangekomen kan er met verschillende machines aan gewerkt worden. Zo ook met een Phantomatic X6 die geleverd kan worden door Calvet. Dit bewerkingscentrum is geschikt voor het boren, frezen en flowdrillen van verschillende materialen zoals aluminium en staal. Maar ook uithoeken van profielen, tappen en verzinken is mogelijk met deze machine. De machine zorgt er zelf automatisch voor dat klemmen op de juiste plaats bevestigd wordt.


Ook de aanvoer van materialen naar de machines moet goed geregeld zijn. Door middel van rol banen die materialen aan kunnen voeren wordt het proces versneld. Deze zijn precies verbonden met de bewerkingsmachine waardoor materiaal efficiënt vervoerd kan worden.

Leuk? post