Huis isoleren? Gebruik een dampdoorlatende folie

Met de huidige energieprijzen is het belangrijk om je woning goed te isoleren. Een huis dat niet goed is geïsoleerd verliest veel warmte waardoor het gasverbruik zal toenemen. Dit merk je niet alleen in je portemonnee, ook is een slecht geïsoleerde woning gewoon veel minder comfortabel. Soms voel je zelfs de tocht koud optrekken in de winter en trekken mensen maar een paar extra sokken aan.

Optimaal geïsoleerd

Moderne woningen zijn al optimaal geïsoleerd maar wie in een ouder huis woont zal merken dat de isolatie vaak beter kan. Nu zijn er tegenwoordig heel veel verschillende technieken en materialen om dat te doen. Spouwmuurisolatie is een bekende techniek maar niet altijd mogelijk wanneer bijvoorbeeld de spouw te smal is. Ook vloerisolatie is populair. Dit kan goed werken maar is alleen mogelijk wanneer de kruipruimte hoog genoeg is. Andere maatregelen zoals dubbelglas dragen ook hun steentje bij.

Luchtdicht bouwen

Een andere maatregel die een woning energiezuinig kan maken is uiteraard dakisolatie. Hiervoor werd tot voor kort altijd glaswol en steenwol gebruikt, maar tegenwoordig zien we ook natuurlijke materialen als vlas en hennep opkomen. Belangrijk, zeker bij een dakconstructie, is om te isoleren en tegelijkertijd te ventileren. Dit geldt voor alle isolatiematerialen. Als onderdeel hiervan is luchtdicht bouwen populair. Wind en tocht zijn de grootste boosdoeners van een laag energielabel en door speciale bouwfolies te gebruiken maak je een woning als het ware luchtdicht.

Gebruik eeen dampdoorlatende folie

Let er bij het gebruik van deze folies wel op dat je een dampdoorlatende folie gebruikt. Deze folies zijn speciaal ontwikkeld om tocht te voorkomen en vocht door te laten. Dit is belangrijk voor het leefklimaat in huis. Een huis dat is geïsoleerd met een honderd procent dichte folie zou erg vochtig worden, met allerlei schimmelproblemen en gezondheidsklachten als gevolg. Er zijn verschillende folies te koop in de bouwmarkt en bij de specialist, allemaal met hun eigen functie. Laat je daarom goed informeren over de beste keuze als je aan de slag gaat met het isoleren of renoveren van een dakcontructie.

Leuk? post