Bijna onzichtbare ventilatie

Door alle spotjes en adviezen van de overheid weet nu zo een beetje iedereen wel dat goede ventilatie belangrijk is voor onze algehele gezondheid. Een slecht geventileerde ruimte kan zorgen voor schade aan de gezondheid en van je huis een broedplaats maken voor schimmels en andere infecties. Vaak is het openzetten van een raam voldoende om dit schadelijke risico te vermijden. In de zomer is dit absoluut geen probleem en is het openen van je raam vaak een manier om je huis te verkoelen.

In de winter is dit echter anders. Een open raam kan zorgen voor een drastische stijging in jouw maandelijkse energie rekening en dus laten we met zijn allen de ramen ’s winters liever dicht. Een slecht plan, aldus de gezondheidsinstelling van Nederland.

Wanneer je ’s winters je raam niet open wilt zetten, maar toch goed wilt blijven ventileren is een ventilatiesysteem een goede oplossing.

Verschillende ventilatiesystemen

Net als met alle producten komen ook ventilatiesystemen in alle vormen en maten. Zo heb je woonhuisventilatoren, badkamerventilatoren en bijvoorbeeld warmteterugwin units. Al deze systemen hebben een apart doel en dienen ingezet te worden voor verschillende doelen. Wanneer je te maken hebt met hele vochtige ruimtes kies je voor badkamerventilatie. Wanneer je op zoek bent naar een stille ventilatie unit kies je voor een woonhuisventilator en wanneer je de warmte in je huis wilt bewaren kies je voor een Warmte Terug Win unit. Zo heeft ieder type ventilatie zijn eigen doel.

Aansluiten van ventilatiesystemen

Een goed ventilatiesysteem verhoogt het comfort in een bepaalde ruimte, maar dit gaat niet ten koste van het algehele design. Om dit te realiseren worden de ventilatiesystemen vaak buiten het zicht op het dak of in de kelder geplaatst. Deze worden vervolgens aangesloten door een huis door middel van flexibele slangen en roosters. Voorbeelden van dit soort roosters zijn: plafondroosters, wandroosters en doorvoerroosters.

Wandroosters worden vooral gebruikt in muren waarbij er geen koppeling wordt gemaakt met de buitenlucht, plafondroosters worden in het plafond gebruikt zonder dat er een directe koppeling met de buitenlucht wordt gemaakt. Doorvoerroosters zijn specialer, omdat deze ook kunnen zorgen voor natuurlijke ventilatie. Doorvoerroosters zorgen namelijk voor een verbinding met de buitenlucht en komen hierdoor door in direct contact met schone lucht.

Kies het juiste systeem

Zorg ervoor dat je bij de aanschaf van een nieuw ventilatiesysteem altijd goed ingelicht wordt en alle informatie correct doorspeelt naar een specialist. Een goed geinformeerde specialist kan zorgen voor een sterk verbeterde ventilatie efficiëntie. Schakel daarom altijd de hulp in van een specialist bij de aanschaf van nieuwe ventilatie.

5/5 - (1)