Symptomen van slechte adem vaak te zien op de tong

Het is lastig om voor jezelf te bepalen of je last hebt van een slechte adem of een slechte mondhygiëne. Gelukkig kun je vaak de symptomen van een slechte adem al zien op je tong. Ga dus eens goed voor de spiegel staan en bekijk je tong, heb jij een slechte adem?

Bacteriën

Een Amerikaanse tandarts geeft dit advies aan zijn patiënten. Harold Katz heeft er zelfs een boek over geschreven: ‘The Bad Breath Bible’. Hierin legt hij het ontstaan van slechte adem uit en wat je er tegen kunt doen. Bacteriën zitten overal in je mond. Op je tong, tanden, op je amandelen en achter in je keel. Bacteriën kunnen zich goed verspreiden in je mond aangezien het de juiste omstandigheden voor ze heeft: het is donker, vochtig en warm. Het is niet voor niets dat je twee keer per dag je tanden moet poetsen!

Ongelijkmatige tong

Volgens tandarts Harold Katz is een slechte adem snel te detecteren aan het uiterlijk van je tong. Mensen met ongelijkmatige tongen (met scheuren en groeven erin) hebben volgens hem de meeste kans op een slechte adem. Dat komt doordat de bacteriën zich schuil kunnen houden in de groeven en hierin makkelijk kunnen vermenigvuldigen. Volgens Katz is de regel duidelijk: hoe ruwer de tong, hoe slechter je adem kan zijn.

Harige tong

Tevens kom je er niet al te best vanaf als je een ‘harige tong’ hebt. Ga niet zoeken naar haartjes, die zal je niet vinden op deze tong. Een ‘harige tong’ wil zeggen dat je langere papillen hebt. Dat kun je herkennen aan de bultjes op je tong. Heb je die veel en zijn ze groter dan bij andere? Dan heb je een grotere kans op slechte adem.

Gele aanslag

Als je in de spiegel kijkt en een geel witte laag ziet op je tong mag je meteen aan de slag met de tandenborstel. Deze laag is een opeenhoping van stinkende bacteriën.

Leuk? post