Sauna: wat zijn de voordelen?

Heel veel mensen zijn gek op de sauna. Behalve dat het heel erg gezellig en relaxed is, zijn er ook heel veel voordelen! Hoe goed is het voor je lichaam en geest om af en toe de sauna te bezoeken? 

Goede bloedcirculatie

Dit merk je al gauw zodra je binnenkomt in de sauna. Door de hitte gaat je hart sneller kloppen. Je zou verwachten dat je bloeddruk stijgt, maar je bloeddruk daalt juist. Tijdens het afkoelen verhoogt je bloeddruk weer waardoor je bloedsomloop een boost krijgt. Dit resulteert weer in een betere doorbloeding.

Ultieme ontspanning

Sporten doen we om fit te worden en om even inspannend bezig te zijn. Een dagje relaxen in de warmte is dus een mooie aanvulling op je sportschema. Je voelt al jezelf helemaal tot rust komen zodra je de sauna binnen stapt. De hitte zorgt er voor dat je even je hoofd helemaal kan leegmaken en zeg nu eens eerlijk, dat klinkt toch heerlijk? Een bijkomend voordeel van al dat zweten is dat afvalstoffen uit je lijf vloeien. Dat ben je toch liever kwijt?

Betere weerstand

Heb jij na één koude windvlaag al meteen een griepje opgelopen? Een dagje wellness zorgt ook voor een betere weerstand. Je stelt je lijf bloot aan wisselende temperaturen waardoor je lichaam zich elke keer aanpast aan kou of hitte. Doe je dit bijvoorbeeld een keer per maand, dan went je lichaam aan de schommelende temperaturen waardoor je minder vatbaar bent voor het vatten van kou.

Pijnverlichting door de sauna

Pijnlijke, stramme spieren zijn behoorlijk vervelend. De hitte in de sauna zorgt voor verlichting van de pijn en zorgt ervoor dat je spieren weer soepeler worden. Het is dus heel goed bij spieraandoeningen zoals reuma.

Goed voor de vochthuishouding

Afvalstoffen en vocht zweet je uit in de sauna. Blijf daarom goed water drinken. Dit zorgt erdoor dat het lymfestelsel zichzelf reinigt van alle afvalstoffen. Door de warmte openen je poriën van je huid zich en het zweet zorgt ervoor dat dode huidcellen en andere ongewenste stoffen in je huid worden afgevoerd. Een dagje sauna is daarom goed voor zowel je lijf als je hoofd!

Stilte in jezelf

In de sauna mag (en kan) je je telefoon niet meenemen. Ander bijkomend voordeel is dat er een heel ander publiek komt dan in het gemiddelde openbare zwembad. Eigenlijk is dat heel fijn, want zo heb je geen last van lawaai van jongeren en niet de prikkels van inkomende whatsappjes, Facebook-, en Instagram-meldingen. Zo komt ook je hoofd helemaal tot rust.

Mijn favoriete sauna is de Blue Wellness in Leiden. Dat is in mijn eigen stadje en heel knus, omdat het geen grote sauna is. Wil je nog meer leuke artikelen lezen? Dit gave blog komt van de site Dames van Nu.

5/5 - (1)

Plaats een reactie