Met het volgen van een opleiding voor een beroep in de thuiszorg zit je goed. Werk in de thuiszorg is veelzijdig. Je werkt met verschillende doelgroepen: ouderen, gezinnen met kinderen en mensen met een handicap. Je kunt je specialiseren in verzorging bij kortdurende ziekte of juist chronische ziekte. Werk in de zorg behoort tot de zogenaamde kansberoepen. Dit betekent dat je na het afronden van je opleiding verzekerd bent van een baan. Ook bij ZuidZorg zijn er regelmatig vacatures en kun je na het behalen van je diploma direct aan de slag.
Verschillende opleidingen voor de thuiszorg
Een (thuis)zorgopleiding is op verschillende kwalificatieniveaus te behalen. Hoe hoger het kwalificatieniveau hoe meer verantwoordelijkheid.
Niveau 1: MBO zorghulp
Als zorghulp help je de cliënt met zijn of haar huishouden waardoor het mogelijk is om zelfstandig te blijven wonen. Ook assisteer je de verzorgende of verpleegkundige bij haar of zijn taken. De opleiding tot zorghulp duurt een jaar.
Niveau 2: MBO helpende zorg en welzijn.
Als helpende in de thuiszorg help je de cliënt niet alleen bij het huishouden maar je verricht ook enkele verzorgende taken zoals de cliënt aankleden. Je werkt aan de hand van een zorgplan. De opleiding duurt twee jaar, maar je kunt ook een verkorte basisopleiding volgen. Je krijgt dan in korte tijd een goed beeld van wat werk in de thuiszorg inhoudt.
Niveau 3: MBO verzorgende
Hoewel je als verzorgende ook wel eens huishoudelijk werk doet, ligt de focus toch vooral op de persoonlijke verzorging van de cliënt. Je stelt hiervoor in overleg met de cliënt een zorgplan op. Ook geef je waar nodig voorlichting. Met de deelkwalificatie Verzorgende IG specialiseer je je in verpleegtechnische handelingen zoals het toedienen van medicatie en injecties. De opleiding tot verzorgende duurt drie jaar.
Niveau 4: MBO verpleegkundige
Verpleegkundigen voeren zelfstandig complexe verpleegkundige handelingen zoals het aanleggen van sondes en het toedienen van zuurstof. Er zijn verschillende richtingen waarin je je kunt specialiseren, onder andere verpleegkundige in de thuiszorg (wijkverpleegkundige). De MBO opleiding verpleegkundige duurt vier jaar.
Kwalificatieniveau 5: HBO verpleegkundige
Tijdens de HBO opleiding verpleegkunde leer je naast het zelfstandig uitvoeren van verpleegkundige taken ook hoe je probleem verhelderende gesprekken met cliënten voert en psychische ondersteuning geeft. HBO opleidingen hebben daarnaast ook veel aandacht voor organiseren en leidinggeven. Na een vierjarige HBO opleiding kun je een master volgen en je specialiseren tot bijvoorbeeld kinderverpleegkundige of diabetesverpleegkundige.
Stage lopen
Een opleiding voor de (thuis)zorg kun je volgen bij verschillende ROC’S en Hogescholen. Ook is het mogelijk om een thuisstudie te volgen. Dit is ideaal als je een baan en een druk gezinsleven hebt. MBO opleidingen zijn er in een BBL en BOL variant. De beroepsbegeleidende leerweg (BBL) bestaat uit minimaal 60% praktijk. Je leert terwijl je werkt. Bij het BOL-traject vormt de stage minimaal 20% van de opleiding en ga je dieper in op de theorie. Ook bij HBO opleidingen is de stage een belangrijk onderdeel van het lesprogramma. ZuidZorg heeft altijd plaats voor nieuwe stagiaires. Na je stage kun je voor vast bij ZuidZorg komen werken.