Tips voor het aanschaffen van een boot

Een land dat veel met water te maken heeft is ons eigen land; Nederland. Overal in het land zijn plassen en meren te vinden maar ook de Noordzee grenst aan een groot deel van het land. Het is dan ook niet gek dat veel Nederlanders een  watervoertuig hebben of willen kopen. Net als bij een auto is het belangrijk om de juiste keus te maken. Een te boot met een te zware motor verbruikt bijvoorbeeld erg veel brandstof. Maar waar moet je nu precies op letten bij het aanschaffen van een boot? Onderstaand vind je enkele handige tips.

Bedenk goed wat je met de boot wil doen

Een boot kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden, de reden dat je er een koopt is dan ook van groot belang. Wil je in het weekend met je partner lekker een rondje varen of wil je met familie en vrienden op de boot. Deze keuze bepaalt voor een groot deel de afmetingen en de mogelijkheden tot vervoer over de weg. Wanneer je voornamelijk op rivieren en plassen wil varen is een kleine boot erg handig ten opzichte van een jacht. Denk dus goed na over de afmetingen en het vermogen zodat deze het beste aansluit op je wensen.

Nieuw of tweedehands

De keuze om een nieuwe of tweedehands boot aan te schaffen ligt geheel bij jezelf. Een nieuwe boot zal in de meeste gevallen een stuk duurder zijn dan een tweedehands boot. Wel ben je er grotendeels van verzekerd dat een nieuwe boot nauwelijks mankementen heeft. Wanneer je juist op zoek bent naar een opknapper is een tweedehandse uiteraard een betere keuze.

Maak een proefvaart

Het uiterlijk van een boot geeft geen garantie voor een goede vaart. Het proefvaren is dan ook zeker aan te raden. In de meeste gevallen kun je net als bij een autodealer gerust een proefvaart maken. Tijdens deze vaart is het van belang dat je goed let op de stabiliteit, ligt deze wel goed in het water? Wanneer je weinig of geen ervaring hebt op het gebied van boten is het aan te raden om iemand met meer kennis mee te laten varen. Hij of zij kan je adviseren over de aankoop zodat je de juiste keuze kunt maken.

Laat de boot keuren

Bij de aankoop van een huis is een keuring voor verborgen gebreken vaak aan de orde van de dag. Professionals zien mankementen en problemen vaak sneller dan een doorsnee huizenkoper. Dit is ook het geval met boten. Deze kun je aanschaffen met een aankoopkeuring, hier moet je vaak wel zelf voor betalen. De keuring zorgt ervoor dat je, indien er gebreken zijn, dat de prijs verlaagd wordt of je af kunt zien van de aankoop.

Hulp nodig?

Wil je verzekerd zijn van deskundig advies? Neem dan contact op met een jachtmakelaar. Een jachtmakelaar is gespecialiseerd in het in- en verkopen van boten en jachten, daarnaast zijn zij vaak gecertificeerd in het keuren van watervoertuigen. Door met een jachtmakelaar in zee te gaan voorkom je onvoorziene problemen en heb je vaak garantie op de boot. Jachtmakelaardij Kappers is zo’n partij die je van deskundig advies kan voorzien. Kijk voor meer informatie op de volgende website: http://www.jachtmakelaardijkappers.nl/.

Leuk? post