Moet je auto binnenkort weer voor de APK keuring?

apk keuringVoor auto’s ouder dan 3 jaar is de APK keuring een jaarlijks terugkerend iets. Als je een jonge auto hebt dan zal de auto vaker probleemloos door de APK heen rollen als dat de auto aan wat ouder aan het worden is. Dit komt omdat de slijtage en roest op een gegeven moment de overhand gaat krijgen. Helaas is hier weinig aan te doen.

De APK is vooral gericht op milieu en veiligheid. Rookt de auto bijvoorbeeld dan zal de meting aan de uitlaatgassen snel laten zien of er iets aan de ontbranding scheelt en of de auto hierop wordt afgekeurd. Je zult vervolgens bij een garage langs moeten om het probleem te laten verhelpen voordat je een herkeuring kunt doen.

Verlichting, banden en remmen

Ook de verlichting, de remmen en de banden komen aan bod bij een APK keuring. De verlichting moet bijvoorbeeld allemaal werken en er mag geen een lampje defect zijn. Het APK keuringsstation kan de remkracht per wiel meten dus ook de afwijkingen onderling. Indien de afwijking tussen de voorwielen of achterwielen meer dan een bepaald percentage verschilt tussen links en rechts dan zal de auto worden afgekeurd. In veel gevallen remmen de remblokken niet meer voldoende en moeten deze worden vervangen. In andere gevallen kunnen ook de remschijven aan hun einde zijn welke overigens kunnen worden opgemeten om te zien of ze nog wel de minimale dikte bevatten. Ook remklauwen (remtang) die niet voldoende in beweging komt of juist vast zit kan een oorzaak zijn van een remverschil of slecht remmen.

De banden zorgen voor het contact met het wegdek. Een laag profiel zorgt voor een verminderd contact en betekend een afkeur. Banden worden niet alleen op het profiel beoordeeld maar ook op uiterlijke staat waaronder beschadigingen en afwijkingen. Een veelgestelde vraag is of je auto kan worden afgekeurd als je geen winterbanden hebt tijdens een APK keuring in de winter. Het antwoord is nee, winterbanden zijn in Nederland niet verplicht. Ze zijn wel sterk aan te raden.

Roest

Roest is iets waar je weinig controle over hebt helaas. In de winter wordt er met pekel gestrooid welke roest aan de bodem kan aanrichten. Een carwash nemen met bodemreiniging kan dit effect verminderen. Indien de remleidingen geroest zijn dan wordt dit vaak vervangen. Roest aan de draagarmen en balken worden vaak aan een uitgebreide inspectie onderworpen zodat de auto nog een jaar veilig de weg op kan.

Verlopen APK

Met een verlopen APK mag je niet meer rijden en riskeer je een boete. Tegenwoordig is de RDW er van op de hoogte wie er met en zonder APK rond rijdt dus de bekeuringen worden ook steeds sneller verstuurd. Voorkom een dure bekeuring en laat je auto tijdig keuren.

Leuk? post