Leren parkeren

Het is voor velen een heikel punt, parkeren! Voor de een is het een fluitje van een cent, maar voor de andere is het een ware worstelpartij. Je blijft steken en doen, maar die auto komt met geen mogelijkheid recht in dat parkeervak. Een parkeerplaats waarvoor je alleen maar rechtdoor hoeft te rijden is geen enkel probleem. Wordt jou gevraagd of je even wilt fileparkeren, dan springen je nekharen meteen overeind, gaat je hart sneller kloppen en krijg je lichte paniekaanval. Fileparkeren? Je parkeert je auto liever vijf straten verder en dan loop je wel een stukje, dan dat je moet fileparkeren. Tijdens je rijexamen ontkom je er echter niet aan. Het is ook best handig als je het wel kunt. In grote steden ontkom je er namelijk niet aan. Wil je een keer parkeren in Rotterdam? Geloof me, dan ben je blij dat je kunt fileparkeren. Tenzij je de auto in een parkeergarage in Rotterdam zet natuurlijk.

 

Fileparkeren

Bij het fileparkeren is kijken het belangrijkste. Zolang je goed blijft kijken, veroorzaak je namelijk geen problemen of ongelukken op de weg. Je moet rustig blijven en niet in paniek raken. Andere auto’s kunnen echt wel even wachten als jij je auto in wilt draaien. Natuurlijk moet je een opstopping zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Het overige verkeer gaat in principe altijd voor, maar als jij net bezig bent met je draai hoef je niet meteen terug te draaien omdat er een auto aan komt. Je hebt het waarschijnlijk al heel vaak van je rij-instructeur gehoord hoe je moet fileparkeren, maar voor sommige mensen helpt het als ze het ook hebben gelezen. Hierbij dus de handelingen die je moet doen bij het fileparkeren.

 

Stoppen

Je zet je auto ongeveer 50 centimeter naast de auto waar je achter gaat parkeren. Het is ook verstandig dat je een neuslengte verder naar voren staat dan de geparkeerde auto. Kijk altijd goed in je binnen- en buitenspiegels om het verkeer in de gaten te houden.

 

Insturen en parkeren

Nadat je naast de auto staat, begin je rustig achteruit te rijden. Op het moment dat de  bovenkant van de rugleuning van de achterbank gelijk is aan de achterkant van de auto, draai je jouw auto in. Is jouw rechterbuitenspiegel op dezelfde hoogte is als de achterkant van jouw auto, dan draai je het stuur weer terug. Nu sta je op de juiste manier ingeparkeerd.

 

Parkeerheld

Oefening baart natuurlijk kunst. Dus hoe vaker jij probeert in te parkeren, hoe eerder jij het onder de knie hebt. Uiteindelijk zul je merken dat het een makkie is en denk je er niet eens meer over na. Je paniekaanvallen zullen in ieder geval verdwijnen.

parking-825371_640

Leuk? post