Korting op basis van je manier van rijden?

We leven in een wereld waarin technologie ons dagelijkse leven domineert. Op het internet worden we 24/7 gevolgd door diverse tools die onze activiteiten monitoren. Je vraagt je waarschijnlijk af: Is het nog mogelijk om privacy te hebben anno 2016? Goed dat is uiteraard een andere discussie. Gelukkig hangen er ook veel voordelen aan innovatie. Waar we het in dit artikel over gaan hebben is hoe het inleveren van onze privacy een lagere premie voor onze autoverzekering kan opleveren.

Tools die het rijgedrag analyseren

Er bestaan tools die in staat zijn om het rijgedrag van een bestuurder te analyseren. Denk aan snelheid op de weg. De verzekeraar kan deze waardevolle informatie gebruiken om het risicoprofiel van de bestuurder in te schatten. Hoe lager het risico, des te lager de premie. Kortom als je je als autobestuurder netjes aan de verkeersregels houd, dan is de kans op een ongeval kleiner, waardoor je beloond wordt met een geldbesparing.

Hoe eerlijk is dit?

Het klinkt als een goed idee. Maar, de realiteit is dat het moeilijk is om aannames te doen op basis van gegevens als snelheid. Neem bijvoorbeeld iemand die goed/snel met het verkeer meerijdt, is dat een betere of slechtere autobestuurder dan iemand die altijd onder de maximale snelheid zit? Dergelijke aannames zijn sterk onderworpen aan subjectiviteit.

Hoe kan een verzekeraar jouw rijgedrag monitoren?

Verzekeraars die een dergelijke premieberekening hanteren, maken gebruik van een app of connector in de auto. Beide opties maken gebruik van gps. Ze houden bij waar, wanneer, en hoe snel je rijd. Daarnaast zien ze ook snel of je snel optrekt etc. Je hebt het dus simpelweg zelf in de hand. Door rustig te rijden kun je punten verdienen. Het is aannemelijk dat je ook weer punten weer kan kwijtraken.

Waar vind ik dergelijke autoverzekeringen?

Over het algemeen zijn dergelijke verzekeringen die rekening houden met jouw rijgedrag nog zeer nieuw. Je zou kunnen kijken bij de vergelijkingssite autoverzekering.nl, waar je de bijna alle autoverzekeringen kunt afsluiten. Van Anwb is bekend dat ze een dergelijke constructie gaan introduceren. Neem eens de tijd om te kijken of het iets voor je is.

 

Leuk? post