Hoe kies je de juiste rijschool?

Je wil graag onafhankelijk worden van je ouders of het openbaar vervoer. Dan is het een goede keuze om rijlessen te gaan nemen! Je kunt al rijlessen vanaf dat je 16 jaar bent. Het is bij het rijlessen erg belangrijk dat je dit doet bij een rijschool die bij je past. Maar de juiste rijschool vinden, is misschien nog niet zo makkelijk. Daarom volgen hier enkele tips om de juiste rijschool voor jou te kiezen.

Vraag bij vrienden en familie na

Je hebt vast vrienden en familieleden die hun rijbewijs al gehaald hebben. Zij kunnen je het een en ander vertellen over de rijscholen in de omgeving. Het is dan ook altijd slim om wat navraag te doen, zodat je een goede keuze kunt maken. Ga altijd op zoek naar een rijschool dicht bij je in de buurt. Als je in Eindhoven of omgeving woont, kies je dus een rijschool in Eindhoven. Zo kun je makkelijk rijlessen zonder dat je eerst helemaal ergens anders heen moet.

Kijk naar de feiten

Natuurlijk is het goed om de mening van anderen te checken, maar die zijn subjectief. Om een echt objectief beeld te kunnen vormen, is het belangrijk om naar de feiten te kijken. Wat is bijvoorbeeld het slagingspercentage van een rijschool? Hoe lang kun je er per keer lessen? Hoeveel kost een rijles? Wat krijg je ervoor terug? Hoe is de begeleiding? In welke auto ga je rijden? Kun je ook ‘s avonds of in het weekend rijlessen? Controleer ook altijd of je met een betrouwbare rijschool te maken hebt. Is de rijinstructeur bijvoorbeeld bevoegd om rijles te geven? Je kunt vragen naar zijn WRM-certificaat of je kunt dit checken bij het IBKI. Al deze feiten moeten natuurlijk meewegen in je keuze voor een rijschool. Denk er daarnaast ook aan wat je belangrijk vindt in een rijschool. Heb je bijvoorbeeld faalangst of vind je het heel eng om in een auto te zitten? Dan is het slim om een rijschool te kiezen die hierin gespecialiseerd is.

Een pakket of geen pakket

Bij sommige rijscholen kun je kiezen voor een pakket. Hierbij heb je een bepaald aantal rijlessen, vaak in combinatie met een praktijk- en theorie-examen. Het voordeel hiervan, is dat je waarschijnlijk pakketkorting krijgt en de lessen per stuk dus goedkoper zijn. Het nadeel is dat de kans groot is dat je niet precies dit aantal rijlessen nodig hebt. Misschien ben je al wel eerder klaar voor je rijexamen, en krijg je dus geen geld terug omdat je al voor het pakket betaald hebt. Misschien heb je juist meer lessen nodig, en dan gaat het je meer geld kosten dan je van tevoren had gedacht.
Weeg dus altijd goed de voor- en nadelen van een rijschool af, zodat je een goede keuze kunt maken. Denk vooral aan je eigen eisen, en laat je niet teveel afleiden door de meningen van anderen.

Leuk? post

Plaats een reactie