Geschiedenis van het personenvervoer

Het wiel werd al 3.000 B.C. uitgevonden. Sindsdien heeft er een enorme ontwikkeling in vervoer plaatsgevonden. Tegenwoordig gaan wij overal naartoe met de auto en staat de Parkeergarage Rotterdam dagelijks vol. Waar met vroeger afhankelijk was van lopen of dieren, bracht de uitvinding van het wiel de mogelijkheid om mensen en goederen op andere manieren te verplaatsen. Denk aan karren en wagens die door paarden werden aangetrokken. Het duurde echter erg lang voordat er motorische voertuigen werden uitgevonden.

De fiets

De eerste fiets, de ‘loopfiets’, werd in 1790 uitgevonden. De loopfiets had geen trappers, geen remmen en het stuur kon niet bewegen. Hij had wel twee wielen van dezelfde maat. Met de tijd werd de fiets verder ontwikkeld met bijvoorbeeld een beweegbaar stuur en trappers. Er kwamen ook steeds nieuwe modellen. Er kwam bijvoorbeeld een driewieler waar vrouwen met hun rokken op konden zitten en de hoge bi met één heel groot wiel en één klein wiel. De fietsen waren enkel voor rijke mensen, voor arme mensen waren ze te duur. De fiets was het eerste vervoersmiddel waar hogere snelheden mee gehaald konden worden.

De bromfiets

In 1895 werd de bromfiets uitgevonden door de gebroeders Werner. In 1950 werd de bromfiets pas actief gebruikt. De bromfiets was erg populair omdat sneller ging dan een fiets en geen inspanning kostte. Je kon jezelf gemakkelijk verplaatsen en je was niet afhankelijk van bijvoorbeeld openbaar vervoer.

De auto

De eerste auto had een verbrandingsmotor, deze werd in 1885 uitgevonden. Door de groeiende auto-industrie kwamen er steeds meer en betere auto’s op de markt. Er waren dus steeds meer en goedkopere auto’s, waardoor de weg ook drukker werd. De eerste paar auto’s waren alleen voor de hele rijke mensen verkrijgbaar en waren ook nog niet erg veilig. Op sommige plaatsen liep er zelfs een man met een rode vlag voor de auto om mensen te waarschuwen dat er een auto aan kwam. De eerste modellen gingen ook niet harder dan 30 kilometer per uur. Dat was toen al een hele prestatie.

Leuk? post