Cursus veilig werken met de terminaltrekker

Terminaltrekkers worden gebruikt voor het intern transporteren van opleggers en containers. Een terminaltrekker wordt ook wel een terminal truck genoemd. Terminaltrekkers worden steeds meer ingezet, wat erg positief is voor de productiviteit. Helaas betekent dit ook dat er steeds meer bedrijfsongevallen ontstaan door terminaltrekkers. Soms overlijden er zelfs mensen door dit soort ongevallen.

Waarom een cursus?

Terminaltrekkers zijn dus enorm belangrijk bij overslag- en transportbedrijven aangezien er steeds meer goederen komen die vervoerd, op- en overgeslagen moeten worden. Maar omdat je helaas steeds vaker ziet dat er een ongeval gebeurd met een terminaltrekker, is het van belang dat de chauffeurs voldoende kennis en ervaring hebben om precies te weten wat ze doen en wat de gevaren zijn. Daarom is er nu een cursus voor veilig werken met een terminal truck. Uiteraard moeten de chauffeurs een rijbewijs en vakdiploma hebben, maar een gespecialiseerde cursus of opleiding in werken met een terminaltrekker is ook verplicht. Ook moeten chauffeurs minimaal achttien jaar oud zijn. Uiteraard is het ook van belang dat de terminaltrekker zelf in goede staat is.

Inhoud van de cursus

De cursus is bedoeld voor mensen die dagelijks werken met een terminaltrekker. Aan het einde van de cursus zijn cursisten in staat om veilig en verantwoord te rijden met de terminal truck, om het onderhoud correct uit te voeren, om op de juiste manier aan en af te koppelen, om de truck en de aanhang te controleren en om uiteraard de veiligheidsvoorschriften in de praktijk uit te voeren. De cursus duurt één dag. Het bestaat uit theorie en praktijk en aan het einde van de dag is er een examen voor beide onderdelen. Als je bent geslaagd voor de cursus, is je certificaat vijf jaar geldig. De inhoud van de theorie bestaat uit controle en bediening van de truck, het rijklaar maken en koppelen van de truck, de manier van rijden en de rijstabiliteit. De inhoud van de praktijk bestaat uit proef-remmen, keren, achteruit rijden, de truck parkeren, in- en uitstappen en de bewustwording van gevaren en risico’s.

Niet alleen voor werken met een terminaltrekker zijn er cursussen, ook voor veilig werken met bijvoorbeeld heftrucks en hoogwerkers zijn cursussen en certificaten om te behalen. Het is van belang dat je altijd een certificaat hebt van het veilig werken met het voertuig waar je dagelijks mee werkt. Wanneer iedereen dat zou hebben, zou dit al een hoop bedrijfsongevallen schelen.

Leuk? post

Plaats een reactie