Autosleutel kwijt? Wat moet je dan doen?

Het is een nachtmerriescenario: u wilt uw auto ontgrendelen, op zoek naar de sleutel en kunt hem gewoon niet vinden. Vooral als je haast hebt of op reis bent, kan het snel ontaarden in paniek. Toch moet je eerst proberen kalm te blijven en op zoek te gaan naar de sleutel. Zelfs op plaatsen die onwaarschijnlijk zijn, vooral alledaagse voorwerpen, plaatsen we ze soms op plaatsen die ons later volkomen absurd lijken – en we merken het niet eens op. Dit is hetzelfde effect dat ervoor zorgt dat sommige mensen dubbel controleren of ze het fornuis hebben uitgezet. De dagelijkse routine van het hanteren van de sleutels zorgt er soms voor dat ze onder onze waarnemingsdrempel vallen, wat er vervolgens toe leidt dat we niet meer weten waar we ze laten.

Als de sleutel echter daadwerkelijk verloren is, heb je een probleem dat je met een koel hoofd moet benaderen. Overigens, als je een eigen autosleutel hebt, is het zinvol om gebruik te maken van de service van een sleutelbureau: hier krijg je een sleutelhanger die de vinder vertelt om de sleutel in de dichtstbijzijnde brievenbus te gooien. De post bezorgt de sleutel vervolgens bij het desbetreffende loket, vanwaar deze wordt terugbezorgd aan de eigenaar. Toch moet u actie ondernemen als u deze kwijtraakt, vooral de autosleutel.

 

Heb je nog wel een reserve autosleutel?

autosleutel verloren

Als je een tweede sleutel beschikbaar hebt, kom je er lichtjes vanaf – meld het verlies bij de casco-verzekeraar (vanwege het risico op diefstal) en bestel een nieuwe sleutel bij de fabrikant of laat een autosleutel bijmaken. De kosten van het bijmaken van een autosleutel liggen een stuk lager dan er een te bestellen bij de dealer.

Een nieuwe autosleutel moet geprogrammeerd worden. Bij de dealer kunnen ze zowel de autosleutel bestellen als programmeren. Maar wanneer je een autosleutel laat bijmaken dan kun je ook op dat adres de sleutel laten programmeren dat hij ook daadwerkelijk werkt op jouw auto.

Als je geen tweede autosleutel ter vervanging hebt, wordt het lastiger. Zet de auto allereerst vast, met een wielklem, door hem te parkeren of in geval van nood door hem te laten slepen.
Ook hier gaat de eerste melding naar de verzekeringsmaatschappij. Dan moet je naar de dealer en nieuwe sleutels bestellen met legitimatiebewijs, kentekenbewijs en kentekenbewijs. Met de afstelling in de werkplaats kan dit enkele honderden euro’s kosten.

 

Hoe voorkom je dat je in de toekomst in de problemen raakt?

bovag garage

Indien je maar 1 sleutel hebt van de auto, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk een nieuwe (reservesleutel) bij te laten maken. Je kunt zelfs beter 3 sleutels hebben dan 2 vertelt een vakgarage die bij de Bovag is aangesloten. Veel bestuurders delen de auto met hun partner. Zo ligt er vaak geen reservesleutel thuis maar zijn er 2 mensen op pad met de autosleutel. De kans dat een van de twee zoekt raakt is daarbij groter. Daarnaast is de kans dat een van de twee autosleutels defect raakt ook groter.

En daarnaast kan, wanneer de sleutel kapot of kwijt is geraakt, nog maar 1 persoon met de auto rijden tenzij je de sleutel continu deelt met elkaar. Heel onhandig dus.

Het advies luidt: “laat op tijd een een autosleutel bijmaken om te voorkomen dat je in een stressvolle situatie terecht komt waarbij de kosten hoog kunnen oplopen”.

 

5/5 - (4)

Plaats een reactie