APK Keuring

Een APK keuring staat voor, een algemene periodieke keuring van uw voertuig. De APK keuring is er om de kans op ongelukken te verkleinen en de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit is dus in uw eigen belang en het belang van andere weggebruikers. Deze keuring op minimale eisen van de auto is in Europa wettelijk verplicht.

Wanneer is uw auto aan het APK keuring toe?

Wanneer een APK keuring nodig is, hangt af van de brandstof, het gewicht en het bouwjaar van de auto. Voor oudere auto’s is de APK keuring niet meer elk jaar verplicht en voor nog oudere auto’s soms zelfs helemaal niet meer. Wanneer de APK keuring moet worden uitgevoerd is dus voor iedere auto verschillend. Als het niet meer de eerste APK keuring is van uw auto, geldt er een datum die op het keuringsrapport van uw auto staat aangegeven. Dit wordt een vervaldatum genoemd. Het is mogelijk om uw APK keuring vanaf twee maanden voor de vervaldatum uit te laten voeren. Controle en onderhouden blijft ook na de APK keuring van belang.

Wat moet u doen voor een APK keuring?

Allereerst kunt u voordat u de APK keuring uit laat voeren, uw auto zelf al op een aantal zaken checken. Dat kan u geld schelen, want daardoor kunt u zelf bijvoorbeeld al goedkoop nieuwe banden bestellen. Zo kunt u de volgende zaken zelf al nalopen:

  • banden: U kunt kijken of er nog voldoende profiel op de banden zit en of uw banden nog de juiste spanning zijn.
  • Verlichting: Werkt alle verlichting nog? Let ook goed op de kleine verlichting, die u snel over zou kunnen slaan zoals de kentekenverlichting. In het geval dat de verlichting kapot is, zou u de lampen zelf kunnen vervangen.
  • Ruitenwissers: Doen de ruitenwissers het nog goed en trekken zij geen strepen?
  • Vloeistoffen: Het koel- en ruitenwisservloeistof in de auto.

Wanneer het moment er dan is dat de APK keuring plaatsvindt, is het sinds 2010 niet meer nodig om deel 1 van het kentekenbewijs en het keuringsrapport van de vorige keer mee te nemen. Als u het erg druk heeft, kunt u zelfs uw buurvrouw naar de garage sturen. Vooral het chassisnummer en de kentekenplaat is van belang tijdens een APK keuring.

Klik hier om een afspraak te maken voor een keuring van uw APK >

apk keuring laten uitvoeren?

Leuk? post