Iedereen met een smartphone kan zich er wel in vinden: je betrapt jezelf erop dat je al een half uur hebt verspild aan het doelloos scrollen door Facebook. De smartphone neemt stiekem toch veel meer tijd in beslag dan je toe wilt geven. Hoe vaak kijk jij per dag naar je telefoon om te kijken of je nog een berichtje of een like hebt? De smartphone speelt een steeds groter wordende rol in ons leven. Bijna iedereen heeft een telefoon abonnement met onbeperkt internet van Robin Mobile of een andere provider. Er zijn zelfs al winkels en restaurants waar de klant niet geholpen wordt als hij met zijn smartphone bezig is. Maar waarom betalen wij ons dan vaak helemaal klem aan ons telefoon abonnement en waarom kan niemand meer een dag zonder zijn telefoon?
Dopamineverslaving
Verslavingen en het steeds maar meer willen van een bepaald iets heeft te maken met een bepaalde stof in onze hersenen. Het gaat hier om het stofje dopamine. Over het algemeen heeft dopamine iets te maken met alle verslavingen, gezien het controle heeft over de bevrediging van de mens. Daarnaast speelt het stofje een rol bij het bevredigd worden. Dopamine kan ons namelijk motiveren om op zoek te gaan naar deze bevrediging. Om te stimuleren dat wij prettige dingen doen, geven de hersenen elke keer dat wij bepaalde prettige dingen doen een beetje dopamine af. Dit kun je zien als een soort beloning.
Dopamine en smartphones
Het grote voordeel van een smartphone is dat het apparaatje zeer geschikt is om bevrediging op te wekken. Je hebt de slimme telefoon namelijk altijd in je broekzak of handtas. Met één drukje op de knop weet je namelijk al of je een bevredigend berichtje van je geliefde ontvangen hebt of dat er weer een vechtpartij in één of andere achterhoek heeft plaatsgevonden. Een scherm vol pushberichten maakt het natuurlijk wel erg aanlokkelijk om even te kijken wat er allemaal aan de hand is op die planeet van ons. Wanneer jij vervolgens ergens op reageert, heb je in no-time weer een reactie terug. En dat voor een paar bewegingen met je duim. Wanneer je deze reactie ontvangen hebt reageer je weer terug. Zo kom je in een spreekwoordelijke dopamine cirkel terecht.
Berichtjes op je telefoon kunnen op elk moment van de dag binnen komen, en dat van de meest onverwachte personen. Ook wil het nog al eens voorkomen dat je je telefoon niet eens voelt gaan. Daardoor blijven we maar checken en checken in de hoop dat we weer iets ontvangen hebben. Dopamine geeft namelijk een extra stimulatie bij een onverwachte gebeurtenis. Je bent dus eigenlijk altijd aan het wachten op een bevredigende verrassing van je telefoon. Wat helemaal niet erg is, want we hebben er allemaal last van!