40 procent van de jongeren zit maandelijks over belbundel

4 op de 10 jongeren in Nederland gaat maandelijks over hun belbundel van hun mobiele telefoon heen. Stichting Weet wat je Besteedt heeft dit uitgezocht in samenwerking met de aanbieder Vodafone.

Het onderzoek telt 1500 respondenten tussen de 12 en 24 jaar oud. Een opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat bijna 50 procent van de jongeren geen enkel probleem ziet wanneer de belbundel overschreven wordt. Ze geven aan te denken dat ze goed met hun telefoongedrag en de kosten hiervan om kunnen gaan.

Vaak zijn het de ouders die de extra kosten van hoge telefoonrekeningen betalen. Zo leren jongeren eigenlijk niets van hun verkeerde gedrag. Er zitten geen consequenties verbonden aan het belgedrag van de jongeren op het moment dat ze niet zelf opdraaien voor de kosten. Advies is dan ook dat ouders niet teveel bijspringen om zo de waarde van geld mee te geven aan hun kinderen.

Wat is de oplossing?

Je zou denken dat er een makkelijke oplossing zou moeten zijn om ervoor te zorgen dat jongeren niet buiten hun belbundel bellen. Zo zouden providers meer inzage kunnen geven in het belgedrag van de jongeren zodat ze zich beter bewust worden van hun belgedrag en dus ook meer controle krijgen over hun maandelijkse kosten.

Er zijn natuurlijk ook altijd mogelijkheden om te kiezen voor een abonnement waarbij je onbeperkt kunt bellen en onbeperkt kunt internetten. Met een onbeperkt bellen en internet abonnement zit je misschien iets hoger in de maandelijkse kosten dan een andere belbundel, maar je kunt er niet meer overheen gaan. Uiteindelijk kun je zo een hoop geld besparen.

 

Leuk? post